Bas Schrage: ‘Prima zakendoen in Boerenbox – FC Groningen’

Bron: DE BOERDERIJ 20-05-2018: https://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2018/5/Prima-zakendoen-in-Boerenbox-van-FC-Groningen-285580E/

Het aantal leden van de Boerenbox in het voetbalstadion van FC Groningen groeit. De box bestaat 5 jaar. Drijvende kracht achter het initiatief is Bas Schrage van H.S. Agri. Zijn bedrijf is actief in de akkerbouw (600 hectare), loonwerk en transport.

“Het lijkt allemaal kommer en kwel in de agrarische sector. In de media gaat het vaak over mest, fosfaat en fipronil. Ik wil niet zeggen dat er helemaal niets aan de hand is, maar de landbouw is natuurlijk vooral een belangrijke economische sector. We produceren voedsel, dat heeft elk mens nodig. Iedere dag. Met onze Boerenbox in het stadion van FC Groningen zetten we de landbouw op een positieve manier in de schijnwerpers. Dat werkt.”

Bas Schrage: “Boer is geen scheldwoord, maar een geuzennaam.” – Foto: Jan Willem van Vliet

5 jaar werden we benaderd door de pr-man van FC Groningen. Of ons bedrijf een bord wilde plaatsen langs het veld. Ik twijfelde. Wat hebben wij als agrarisch bedrijf nou met voetbal? Ik ben er toch over na gaan denken. Misschien zou een thematische VIP-box wat zijn. Vervolgens hebben we een bijeenkomst georganiseerd om te kijken of er animo voor was. Dat bleek er te zijn. We bestaan nu 5 jaar en het aantal leden blijft groeien.”

‘Mensen uit alle lagen van de sector zitten hier bij elkaar’

“Tijdens een thuiswedstrijd zitten we hier samen aan het bier, slaan elkaar op de schouder als ons team scoort, het is echt beregezellig. De hele sector is vertegenwoordigd: de accountmanager van de bank, de verzekeringsman, de zaadleverancier, de loonwerker, de afnemer van aardappelen. En trouwens ook steeds meer boeren. Mensen uit alle lagen van de sector zitten hier bij elkaar.”

“Boeren moet je wel overtuigen van het nut van de Boerenbox. Je ziet ze denken: wat heb ik daar nou te zoeken? Ze spreken hun afnemers en toeleveranciers wel aan de keukentafel. En het is toch anders als je de rekening van de box van dezelfde rekening betaalt als waar het melkgeld op wordt gestort. Maar hier spreek je je zakelijke partners informeel, met een glas bier in de hand, er worden zaken gedaan.”

“We hebben bewust gekozen voor de naam Boerenbox. Boer is geen scheldwoord, maar juist een geuzennaam, het is een vak om trots op te zijn. Aanhangers van PSV en De Graafschap noemen zichzelf trouwens ook boeren. Voetbalclub Heerenveen heeft inmiddels een Agri Lounge in hun stadion. Dan vind ik Boerenbox toch beter klinken. Maar goed, iedereen moet zelf weten welke naam hij eraan geeft.”

“In mei 2015 zijn we met trekkers naar de bekerfinale in De Kuip gereden. De politie van Rotterdam zag dat in eerste instantie helemaal niet zitten. De orde zou in gevaar komen. We zijn toch gegaan. Er is niks gebeurd, natuurlijk niet, boeren maken geen amok.”

“De nacht voor de wedstrijd kampeerden we in de buurt van het stadion. Ik was erbij, een evenement om nooit te vergeten. We hebben die finale trouwens gewonnen, het was de eerste grote prijs in de geschiedenis van de club. Dat maakte het natuurlijk nog mooier.”

“Bij alle bekerwedstrijden in dat bekerseizoen profileerden we ons in het stadion. In de rust van een van die wedstrijden namen boeren penalty’s. Met klompen aan hun voeten. Vond iedereen in het stadion een prachtig spektakel.”

‘Wij raken hier niet gauw in paniek’

“Qua voetbal heeft onze club een zwaar jaar achter de rug. Groningen is op de 12de plaats geëindigd; eerder in het seizoen bivakkeerden we in de degradatiezone. Niet leuk, maar dat had weinig invloed op de sfeer in onze box. Gelukkig is de club rustig gebleven, trainer Ernest Faber werd niet ontslagen. Wij raken hier niet gauw in paniek.”

“Ons 5-jarig bestaan hebben we pas gevierd met een agrarisch symposium. Meer dan 350 mensen uit de Groninger land- en tuinbouw waren aanwezig, oud-staatssecretaris van landbouw Henk Bleker was een van de hoofdgasten. We hebben gesproken over het imago van onze sector. Natuurlijk moeten we ons daar allemaal voor inspannen. Met onze Boerenbox doen we dat op onze eigen manier. Het werkt en daarom gaan we gewoon door.”